Хостелите - новите страноприемници

Така изглеждат някои от по-луксозните хостели в София.

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА

Така изглеждат някои от по-луксозните хостели в София.

Кой е най-евтиният вариант да намерите подслон, топла закуска и уют на прилична цена, ако сте туристи в града? Най-вероятният отговор на този въпрос е само един - хостелите. До скоро хората реагираха, меко казано, странно на тази дума - като най-близкото познато нещо беше "хотел" с правописна грешка. Днес обаче хостелите набират скорост, защото се оказват наистина изгодни за млади и стари пътешественици.


В София най-често хостелите са стари сгради в центъра, но вече има и такива в някои от "луксозните" квартали като Изток и Лозенец. Собствениците на съвременните страноприемници осигуряват стаи с баня, закуска и екстри на цени от 8 до 15-20 евро. Всеки хостел разполага с поне един компютър, който е на разположение на гостите, за да могат те не само да са в контакт с близките си, но и да начертаят бъдещия си маршрут, да си направят резервации. Повечето хостели в София предлагат и резервация по интернет, което е незаменимо за чужденци, които искат стриктно да планират пътуването и престоя си в България.


<!--[if !supportEmptyParas]--><!--[endif]-->Истина е, че




най-честите гости на хостелите са именно чужденците


и то предимно във възрастта между 20 и 40 г. По-възрастните гости на страната ни засега препочитат хотелите, които са по-скъпи. Най-често цената се вдига в зависимост от разнообразните "бонуси" към стаите като фитнес, спа, ресторанти и обслужване по стаите. В хостелите тези неща липсват, а вниманието е насочено към по-първичните нужди на госта като удобна баня, закуска, интернет и телефон. Това естествено рефлектира и върху цената. Приемливите оферти на софийските хостели логично привличат пътешестващи млади хора, които искат да имат удобен подслон, но и да спестят някое евро за останалата част от пътуването си. В интернет форумите за пътешественици и стопаджии вече се появиха класации на хостелите. Оценява се мястото - дали е в центъра и има ли добър транспорт, дали се поддържа чисто, важно е също колко евтино е, както и дали персоналът е отзивчив.


<!--[if !supportEmptyParas]--><!--[endif]-->Тъй като хостелите се целят основно в клиентела, съставена от чужденци, техните реклами трудно могат да се намерят във вестник, например. Българите рядко търсят хостели, когато пътуват из страната. Затова


основното място за реклама е интернет.


Най-важното според собствениците на хостелите е да ги регистрират в по-известните сайтове за пътешественици. Договорът с чуждестранна агенция или друг хостел в чужбина за обмен на гости също е полезен - в този случай партньорът препоръчва твоя хостел на тръгналите за България, като в замяна получава 10% от приходите. Популярен метод е и пощата между хостелите - изпращаш на партньорски хостели в чужбина брошури и реклами на твоята къща за гости. Всеки хостел има кътче, където се събират, оставят и разменят такива флаери. Пътешествениците също участват в обмена на информация, като разказват за някое място или оставят брошури с информация за него. Популярността на хостела идва основно от разказите и отзивите на гостите му.


Обикновено хостелът е в стара, но основно ремонтирана и освежена къща, разполагаща с няколко спални. Желателно е те да са в самостоятелна сграда, етаж или най-малкото да имат самостоятелен вход заради гостите, които пристигат и си тръгват по всяко време на денонощието.


<!--[if !supportEmptyParas]--><!--[endif]-->Преди няколко години в София все още този бизнес изглеждаше меко казано странен. Тогава повече на мода като че ли бяха хотелчетата тип "ергенска квартира", които най-често се намират около Централна гара. Днес обаче "хостелиерството" е печелившо начинание, защото София е желана дестинация за все повече хора от целия свят, а и защото градът ни е на ключово място на световната карта.


<!--[if !supportEmptyParas]--><!--[endif]-->По-известните хостели в столицата вече се радват на редовни посетители от целия свят, които се върщат всеки път, когато минават през България. Такива е "Интернет хостел" на "Алабин". Намира се само на 5 мин. пеш от Националния театър "Иван Вазов", Националната художествена галерия, НДК и Градската градина и предлага от единични до стаи с 4 легла.


<!--[if !supportEmptyParas]--><!--[endif]-->Същите преимущества като разположение има и "Ред стар" хостел на ул. "Ангел Кънчев". Освен това, ако решите да завлечете крак в по-известните "култови" заведения, после ще ви е лесно да се приберете, шегуват се собствениците му.


<!--[if !supportEmptyParas]--><!--[endif]-->Хостел има и в популярното място за културни събития "Червената къща". Тя се намира на "Любен Каравелов" и предлага по-скоро луксозни условия за престой. Заедно с това там гостите могат да се наслаждават на културни събития "от извора", прожекции, изложби и дори концерти.


<!--[if !supportEmptyParas]--><!--[endif]-->Хостел "Витоша" се намира (както може би се досещате от името) на централния пешеходен булевард "Витоша". Там предлагат


двойни и тройни стаи за около 10 евро


и единични за по 15. Хубавото там е, че предлагат безплатна закуска и напитки през цялото време на престоя.


<!--[if !supportEmptyParas]--><!--[endif]-->Хостелите си спечелиха популярност първо в София, но все по-често ги срещаме и в другите големи градове на страната. Нещо повече - те се утвърждават бавно и в по-отдалечените региони, където хората се опитват да наложат еко и селски туризъм. Освен перфектното евтино място за престой, хостелът стана синоним и на мултинационалните контакти. Като че ли само там човек може да види на една маса швейцарец, българка, семейство млади американци и полинезийка да опитват шопска салата и сунгурларски мискет. Непринудените срещи с хора от различни народности и култури може да направи пътешествието ви незабравимо, понякога дори е без значение къде точно се намирате - в София, Прага или Истанбул.